Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Voortaan mag iedereen zijn achternaam inwisselen.

Voortaan mag iedereen zijn achternaam inwisselen. (16/02/2024)

Vanaf 01.07.2024 treden de nieuwe wettelijke bepalingen in werking die het gemakkelijker zullen maken om uw familienaam te veranderen. 

Het wijzigen van uw voornaam kan nu al eenvoudig via een verzoek bij de burgerlijke stand.

Het wijzigen van uw familienaam is wat moeilijker: er moet nu een schriftelijk verzoek overgemaakt worden aan de Dienst Naamsveranderingen bij de FOD Justitie. De aanvraag dient ook aan verschillende voorwaarden te voldoen. Het is finaal de Koning die beslist of uw naamsverandering wordt toegekend. Het gaat dus om een gunst en geen recht. 

Vanaf 01.07.2024 krijgt het iedereen het recht zijn achternaam in te ruilen voor deze van zijn andere ouder.

Enige voorwaarde is dat de gevraagde verandering betrekking heeft op de naam van de vader, de moeder of een combinatie van beide. Indien u bijvoorbeeld de naam van uw vader draagt, maar u zou liever de naam van uw moeder dragen of een combinatie van beide, dan zal u dit vanaf 01.07.2024 eenvoudig kunnen veranderen via de ambtenaar van de burgerlijke stand.

U kan uw verzoek indienen bij de gemeente waar u bent ingeschreven of indien u in het buitenland verblijft, waar u het laatst was ingeschreven.
Bovendien zal het niet langer de Koning zijn die verantwoordelijk is voor het afhandelen van de procedure, maar worden dergelijke verzoeken vanaf de inwerkingtreding van de nieuwe wet enkel nog behandeld door de burgerlijke stand. 

Een naamswijziging blijft ook in andere gevallen mogelijk (dus ook wanneer u niet de naam van uw moeder of vader dan wel een combinatie wenst). In dat geval dient u nog ernstige redenen aan te tonen. 

Ons kantoor helpt u hiermee graag verder. Contacteer ons zeker voor verdere vragen via onze website www.lmds.be . 

Bericht geplaatst door Annelore Lemaire op 16/02/2024.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief