Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws De rek is eruit: striktere betalingstermijnen in handelstransacties

De rek is eruit: striktere betalingstermijnen in handelstransacties (12/01/2022)

Om een betere bescherming te bieden tegen betalingsachterstand, wordt de wet van 2 augustus 2002 inzake de bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties gewijzigd vanaf 1 februari 2022.

Volgens de wet van 2 augustus 2002 bedraagt de wettelijke betalingstermijn voor facturen in B2B-relaties in principe 30 dagen.

Ondernemingen konden echter een langere betalingstermijn afspreken.

Als gevolg van de wet van 14 augustus 2021 is het vanaf 1 februari 2022 echter niet meer mogelijk om betalingstermijnen in handelstransacties te verlengen tot meer dan 60 dagen.

Dergelijke beperking bestond al in het geval door een KMO betaling werd gevorderd van een grote onderneming, maar wordt nu uitgebreid voor alle ondernemingen ongeacht hun omvang.

Een beding dat voorziet in een langere betalingstermijn wordt als onbestaande beschouwd, zodat de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen van toepassing is.

Voor bepaalde sectoren kan nog een uitzondering voorzien worden via Koninklijk Besluit.

Verder wordt voortaan het kunstmatig rekken van betalingstermijnen onmogelijk.

Volgens de nieuwe wet moet de verificatieperiode waarbinnen de goederen of diensten worden gecontroleerd nu integraal deel uitmaken van de maximumtermijn.

Het zal dus niet meer mogelijk zijn om de betalingstermijn te rekken tot meer dan 60 dagen door het invoeren van een bijkomende controle- en verificatietermijn.

Bovendien zijn contractuele afspraken omtrent de ontvangstdatum van de factuur - en dus de startdatum van de betalingstermijn - uitdrukkelijk verboden. De schuldenaar wordt tevens verplicht om uiterlijk bij ontvangst van de goederen of diensten alle noodzakelijke facturatiegegevens te bezorgen aan de schuldeiser.

Ten slotte zullen vanaf 1 februari 2022 automatisch interesten en een forfaitaire vergoeding van 40,00 euro verschuldigd zijn bij betalingsvertraging.

De wijzigingen zijn van toepassing op alle handelstransacties onder het Belgisch recht ongeacht de omvang van de betrokken ondernemingen.

Het is dan ook verstandig uw algemene voorwaarden aan te passen aan de nieuwe regels. LM&DS advocaten helpt u hier graag bij.

Bericht geplaatst door Tom De Smet, Alicia Van Wulpen op 12/01/2022.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief