GSM gebruik achter het stuur drastisch aangepakt
25/05/2022
De smartphone is onmisbaar geworden. De drang om constant online en bereikbaar te zijn is altijd en overal aanwezig, ook in de wagen. Toch wijst onderzoek van het VIAS-instituut uit dat de afname van waakzaamheid door GSM-gebruik achter het stuur de kans op een ongeval zes keer groter maakt.
Daarom is sinds 3 maart 2022 artikel 8.4 van de Wegcode gewijzigd. Dit artikel luidt nu als volgt:
“Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.”
De inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving gaat gepaard met een grootschalige campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde in de maand mei 2022 om bestuurders te overtuigen in “automodus” te gaan. Onder meer affiches langs de snelwegen moeten chauffeurs ertoe brengen binnenkomende berichten via GSM of andere mobiele toestellen te negeren tijdens het rijden en zo afleiding in het verkeer tot een minimum te beperken.
Wij zetten de belangrijkste punten van de vernieuwde wetgeving voor u op een rijtje:
- Vroeger verbood de wet enkel het gebruik van een GSM-toestel. Dit wordt nu uitgebreid naar “alle mobiele elektronische apparaten met een scherm”, zoals bijvoorbeeld een tablet, videospelletje, GPS of e-reader.
- Voorheen werd enkel het vasthouden bestraft. De handelingen worden nu uitgebreid tot gebruiken en manipuleren. Vroeger was het bijvoorbeeld niet strafbaar om met de GSM op luidsprekerstand op de schoot te bellen terwijl men reed. Nu valt dit wel onder de toepassing van artikel 8.4.
- Men mag het toestel enkel manipuleren wanneer het zich in een daartoe bestemde houder bevindt. Het toestel mag dus niet op de passagiersstoel, niet op de middenconsole of op het dashboard liggen terwijl men er gebruik van maakt. Het gebruik van ingebouwde GPS-toestellen of systemen als Android Auto en Apple Car Play zijn uiteraard toegelaten.
- Onder de oude wetgeving betrof GSM-gebruik achter het stuur een overtreding van categorie 2. Nu wordt het strenger bestraft, als een overtreding van categorie 3. Een onmiddellijke inning voor het gebruiken, vasthouden of manipuleren van een mobiel elektronisch apparaat met een scherm bedraagt onder de nieuwe wetgeving 177,00 euro. Wie gedagvaard wordt voor de politierechtbank riskeert een geldboete van 240,00 euro tot 4.000,00 euro en/of een rijverbod van minstens 8 dagen.
Onze ervaring leert dat de parketten meestal overgaan tot dagvaarding en de rechtbanken geneigd zijn een effectief verval van het recht tot sturen op te leggen. Indien u een proces-verbaal of dagvaarding zou ontvangen wegens GSM-gebruik achter het stuur kan u uiteraard beroep doen op de bijstand en expertise van de advocaten verkeersrecht van LM&DS.
Bericht geplaatst door Sofie Dezittere op 25/05/2022.
Ik wil een afspraak