Nieuwe informatieverplichtingen voor werkgevers
20/12/2022
De wet van 7 oktober 2022 betreffende de transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden voert verplichtingen in voor de werkgever om elke werknemer informatie te bezorgen i.v.m. een reeks arbeidsvoorwaarden.
Zo is iedere werkgever vanaf nu verplicht om, uiterlijk de eerste dag van tewerkstelling, informatie over de belangrijkste aspecten van de arbeidsrelatie individueel en schriftelijk aan de werknemer te bezorgen.
Het gaat meer bepaald om:
- De identiteit van de partijen bij de arbeidsrelatie;
- De plaats van het werk;
- De functie die de werknemer hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever, evenals de titel, rang, hoedanigheid of categorie van de arbeid van de werknemer en, indien deze elementen niet volstaan om zijn loon- en arbeidsvoorwaarden te bepalen, ook de beknopte kenmerken of omschrijving van de arbeid;
- Aanvangsdatum van de arbeidsrelatie;
- De einddatum of de verwachte duur in het geval van een arbeidsrelatie van bepaalde duur;
- Het loon, inclusief aanvangsbedrag, de overige bestanddelen, extralegale voordelen, betalingswijze en frequentie van betalingen;
- Informatie over het vaste of variabele uurrooster;
- De regeling in verband met over- en meeruren, het loon daarvoor en de andere daaraan verbonden rechten.
De meest voor de hand liggende manier om deze informatie mee te delen is uiteraard via de arbeidsovereenkomst zelf.
Het is ook mogelijk, en soms allicht aangewezen, informatie op te nemen in een overzichtsdocument.
In dat geval moet de werkgever wel een ontvangst of afgiftebewijs bewaren.
Daarnaast moeten ook een aantal nieuwe vermeldingen opgenomen worden in het arbeidsreglement, zo onder meer met betrekking tot het recht op opleiding en de procedures en formaliteiten die nageleefd moeten worden in geval van ontslag.
Samen met de verplichte wijzigingen in het kader van de Arbeidsdeal - zie ook onze nieuwsbrief van 22 september 2022 - heeft het arbeidsreglement op korte termijn dan ook een grondige aanvulling nodig.
Gezien de wet sancties van niveau 2 en 3 voorziet voor het niet naleven van de individuele informatieverplichting, terwijl een onvolledig arbeidsreglement kan gestraft worden met sancties van niveau 1 of 2 uit het Sociaal strafwetboek is het verstandig de nodige teksten en aanpassingen te voorzien.
LM&DS advocaten helpt u hier graag bij.
Bericht geplaatst door Annelien Druart, Sven Mertens & Veerle Stroobants op 20/12/2022.
Ik wil een afspraak