Overuren : tijdsregistratie voor werknemers is belangrijker dan u denkt.
28/11/2020
Een werknemer die overurenloon vordert moet deze in beginsel bewijzen.
Uitzonderlijk werd wel eens bewijswaarde toegekend aan een eenzijdig gedetailleerd overzicht van werkuren opgesteld door de werknemer, maar in de meeste gevallen volstond dit niet.
Deze bewijslastverdeling wordt op zijn kop gezet door een opgemerkt arrest dat op 22 mei 2020 geveld werd door het Arbeidshof te Brussel.
Het Arbeidshof wijst op de recente rechtspraak van het Europees Hof.
Het Europees Hof stelt immers dat het voor de bescherming van de grondrechten, noodzakelijk is werkgevers te verplichten een objectief, betrouwbaar en toegankelijk systeem op te zetten, waarmee de dagelijkse werktijd van iedere werknemer wordt geregistreerd.
De werkgever in deze zaak betwistte de overuren gevorderd door de voormalige werknemer, maar gaf geen antwoord op de vraag van het Arbeidshof om te verduidelijken op welke manier hij een objectief registratiesysteem van de werkuren had voorzien.
Het Hof verwijst naar de verplichting van elke partij om mee te werken aan de bewijsvoering en stelt vast dat de werkgever dit niet doet.
Gezien de werkgever niet aantoont een registratiesysteem te hebben ingesteld en evenmin bewijst dat de overuren niet gepresteerd werden, wordt hij veroordeeld tot betaling van het gevorderde overurenloon.
Wie zich wil indekken tegen (onterechte) vorderingen tot betaling van overuren, voorziet zich dan ook best van een registratiesysteem.
Bericht geplaatst door Sven Mertens, advocaat en bemiddelaar op 28/11/2020.
Ik wil een afspraak