Vrijstelling van VDAB voor verplichting tot beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt ook van toepassing op afstandsonderwijs
28/10/2022
Werklozen die een opleiding volgen om een diploma te behalen waarmee een knelpuntberoep kan uitgeoefend worden kunnen deze studies combineren met werkloosheidsuitkeringen. Zij kunnen immers een vrijstelling bekomen van de verplichting om beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarket gedurende de looptijd van de opleiding.
De VDAB hanteert een lijst van erkende opleidingen, waarvoor de vrijstelling worden toegekend. Indien de opleiding niet op de lijst voorkomt, wordt de erkenning afhankelijk gesteld van een aanvraag die steeds kan worden geweigerd.
De VDAB hanteert hierbij een aantal interne beoordelingscriteria, waaronder de vereiste dat het gaat om contactonderwijs.
Zo weigerde de VDAB een vrijstelling van beschikbaarheid voor een opleiding tot het behalen van een professionele bachelor in de elektronica-ICT via afstandsonderwijs.
De identieke opleiding via contactonderwijs wordt door de VDAB erkend en krijgt deze vrijstelling automatisch.
Een student stapte naar de arbeidsrechtbank met het argument dat de fysieke aanwezigheid niet wordt voorgeschreven als voorwaarde in de toepasselijke regelgeving, zodat de weigering geen reglementaire basis had.
Correct, oordeelde de Nederlandstalige arbeidsrechtbank van Brussel in een vonnis van 12 september 2022.
De in artikel 111/36 van het VDAB-besluit voorziene voorwaarde dat de ingeschreven werkzoekende de activiteiten, opgelegd door het studieprogramma dient bij te wonen kan in geen geval worden geïnterpreteerd als zijnde een verplichting tot minstens 1 verplichte aanwezigheidsdag per week.
Dergelijke interpretatie zou een bijkomende voorwaarde aan de regelgeving toevoegen.
De centrale vraag die telkens moet worden beantwoord, is of de studies van aard zijn om de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt in de weg te staan.
Dat een studieprogramma bestaat uit online-lessen doet niets af aan het voltijds karakter ervan.
VDAB was dan ook gehouden om ook voor de opleiding tot het behalen van een professionele bachelor in de elektronica - ICT via afstandsonderwijs een vrijstelling te verlenen.
Tegen het vonnis werd geen hoger beroep aangetekend.
(Nederlandstalige arbeidsrechtbank Brussel 12 september 2022)
Bericht geplaatst door Annelien Druart, Sven Mertens op 28/10/2022.
Ik wil een afspraak