Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws De ‘Vlaamse’ compensatiepremie ten tijde van Corona

De ‘Vlaamse’ compensatiepremie ten tijde van Corona (06/04/2020)

De overheid heeft voorzien in tegemoetkomingen voor ondernemingen die financieel worden geraakt door de corona-maatregelen. Er zijn twee belangrijke vergoedingen: de hinderpremie en de compensatiepremie.

Hoe zit het systeem van de compensatiepremie in elkaar ?

Wat en voor wie,

Naast de federale hinderpremie, heeft de Vlaamse overheid besloten om ook ondernemingen te steunen die gelet op de corona-maatregelen wèl open mogen blijven, maar door de omstandigheden een groot omzetverlies lijden.

We denken hierbij bijvoorbeeld aan gespecialiseerde voedingswinkels (pralinewinkel), paramedische beroepen (kinesitherapeuten), ...

Het gaat om een premie van 3.000,00 euro voor zelfstandigen in hoofdberoep of zelfstandigen in bijberoep die, door de hoogte van hun inkomen, sociale bijdragen betalen als een zelfstandige in hoofdberoep. Ook  vzw's komen in aanmerking op voorwaarde dat minstens één iemand voltijds is tewerkgesteld. 

Voor de andere zelfstandigen in bijberoep, die een inkomen hebben tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro, beloopt de  premie 1.500,00 euro. Dit geldt ook voor de zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten en waarvan hun inkomen tussen de grensbedragen ligt. Een voorwaarde is wel dat de zelfstandigen in bijberoep hun bijberoep niet mogen combineren met een job als werknemer van 80 % of meer. 

Voorwaarden? 

Men moet een omzetverlies lijden van minstens 60% ten opzichte van dezelfde periode  vorig jaar. De referentieperiode die men hiervoor neemt is 14 maart 2020 tot en met 30 april 2020.

Voor starters volstaat een omzetdaling van 60% ten opzichte van het neergelegde financieel plan.

Een onderneming kan tot  maximaal 5 premies ontvangen als er meerdere exploitatiezetels zijn. 

De compensatiepremie is bovendien niet combineerbaar met de corona-hinderpremie. 

Procedure?

De compensatiepremie zal binnenkort kunnen worden aangevraagd via een applicatie bij VLAIO.

Om misbruiken te voorkomen, zal er worden gewerkt met een verklaring op eer die u bij uw aanvraag moet indienen. 

Op het ogenblik van de btw-aangifte in het tweede kwartaal zal dan worden nagegaan of de aanvraag al dan niet terecht was ingediend. 

 

Bericht geplaatst door Tom De Smet en Naomi Saviolo, advocaten op 06/04/2020.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief