Schade...ja, maar hoe bewijzen? met de indicatieve tabel!
27/12/2024
De basis van onze aansprakelijkheid is eenvoudig geregeld in onze wetgeving. Zowel het burgerlijk wetboek uit 1804 als de meest recente aanpassing, voorzien dat iemand die schade veroorzaakt aan iemand anders door zijn fout, onvoorzichtigheid of nalatigheid, deze dient te vergoeden.
Schade is het verschil in de toestand van het slachtoffer voor de fout en de toestand van dat slachtoffer na de begane fout.
Echter voorziet de wetgever amper of niet hoe de schade bepaald moet worden ‘echte cijfers’, zodat de rechtspraak er jarenlang overal andere gebruiken op na hield. Voor een “gebroken been” werd in elke rechtbank een andere bedrag toegekend.
In het begin van de jaren ’90 staken (politie)rechters, advocaten, verzekeraars en deskundigen de koppen bijéén om te komen tot meer eenvormigheid. Uit deze gemengde werkgroep sproot in 1994 de eerste ‘Indicatieve Tabel’.
Er gelden twee belangrijke principes :
- Iedereen mag/moet het precieze bedrag van zijn schade bewijzen.
- Indien het zeker is dat er schade is, maar de omvang is moeilijk of niet exact te bewijzen, kan het slachtoffer verwijzen naar de cijfers die opgenomen zijn in de Indicatieve Tabel.
Deze tabel wordt ongeveer om de vier jaar geactualiseerd.
Zeer recent zag de versie van 2024 het licht.
De tabel begroot en omschrijft courante zaakschade en lichamelijke schade die voortvloeit uit (verkeers)ongevallen, gewelddaden, medische fouten, …
De schadebegroting gaat van een vergoeding voor afgelegde verplaatsingen of kledijschade tot de schade door het overlijden van een familielid of de permanente (volledige) ongeschiktheid van een slachtoffer.
De tabel voorziet ook in degelijke berekeningswijzen voor de weerslag van lichamelijke schade gedurende de rest van het leven van het slachtoffer en de berekening van interesten over de vergoeding.
Bovendien is de tabel 2024, die in hogere bedragen voorziet dan de vorige versies, van toepassing op schadegevallen die voordien zijn gebeurd maar waarvoor de vergoeding nog niet is uitgekeerd.
Het is dan ook nuttig lopende schadedossiers opnieuw te evalueren te actualiseren.
De tabel is te uitgebreid om helemaal toe te lichten, maar het is belangrijk dat u weet van het bestaan ervan.
We hopen dat u de tabel nooit nodig heeft, maar indien u hiermee toch geconfronteerd wordt geven onze specialisten verkeer, schade- en verzekeringszaken u graag gedetailleerde toelichting of berekenen zij uw schade.
Bericht geplaatst door Yves Mertens, advocaat aansprakelijkheid op 27/12/2024.
Ik wil een afspraak