Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Erfbelasting langstlevende partner

Erfbelasting langstlevende partner (21/03/2024)

De mogelijke afschaffing van de erfbelasting tussen partners is volop in het nieuws. 

Aanleiding is een voorstel ingediend in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement tot volledige afschaffing van deze erfbelasting. Andere stemmen willen de erfbelasting dan weer verhogen, om de lasten op arbeid te verlagen. 

Hoe zit de vork nu juist in de steel in afwachting van een eventuele wijziging? 

Voor de langstlevende partner gelden er op vandaag twee "gunst"-regimes. 

Enerzijds is er de vrijstelling van erfbelasting op de gezinswoning voor de langstlevende partner. De vrijstelling moet worden aangevraagd in de aangifte van nalatenschap, onder de rubriek 'gunstregelingen'. 

Anderzijds is de langstlevende partner vrijgesteld van erfbelasting op de eerste schijf tot 50.000 euro van roerende goederen (bijvoorbeeld rekeningen, inboedel, aandelen ...). Vanaf 50.000 euro valt men in de schijf van 9% tot 250.000 euro en 27% boven de 250.000 euro. Merk wel op dat deze percentages al jaren niet meer geïndexeerd zijn. 

Met "partner" worden zowel gehuwden, wettelijk- als feitelijk samenwonenden bedoeld. Opgelet : voor deze laatste twee categorieën gelden er nog specifieke voorwaarden (o.a. samenwoonst van bepaalde duur, geen verwantschap etc.).

Wij volgen dit verder voor u op ! 

Bericht geplaatst door Annelore Lemaire op 21/03/2024.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief