Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Uitbreiding strafrechtelijke aansprakelijkheid aannemers voor illegale tewerkstelling

Uitbreiding strafrechtelijke aansprakelijkheid aannemers voor illegale tewerkstelling (21/03/2024)

De meeste sociaalrechtelijke inbreuken zijn strafrechtelijk gesanctioneerd, wat een  correctionele vervolging of een administratieve geldboete kan opleveren.

Dit is zeker het geval bij tewerkstelling van werknemers zonder verblijfsvergunning.

In het geval een onderaannemer zich schuldig maakte aan dergelijke illegale tewerkstelling kon een aannemer zich beschermen tegen een strafvervolging, door in de aannemingsovereenkomst uitdrukkelijk te voorzien dat de onderaannemer zich verbindt geen personen zonder verblijfsvergunning te werk te stellen.

In het Vlaams gewest wordt de lat nu hoger gelegd door het decreet van 28 oktober 2023.

Om als aannemer te ontsnappen aan strafvervolging volstaat het niet langer om de juiste contractuele afspraken te voorzien met de onderaannemer, u moet ook aantonen dat de gepaste zorgvuldigheid aan de dag werd gelegd om te voorkomen dat de rechtstreeks onderaannemer illegaal verblijvende derdelanders tewerkstelt.

Meer bepaald moet u aantonen dat volgende informatie werd opgevraagd bij uw rechtstreekse onderaannemer: 

  • de identificatiegegevens en contactgegevens van de rechtstreekse onderaannemer
  • de identificatiegegevens,  contactgegevens, de persoonlijke gegevens, de verblijfstitel en de gegevens over tewerkstelling van de buitenlandse werknemers en zelfstandigen actief bij de onderaannemer
  • Concreet gaat het om het paspoort, de verblijfstitel, de toelating tot arbeid, de Dimona aangifte,  Limosameldingen en het A1 document.

Bezorgt de onderaannemer deze gegevens niet, dan geldt zelfs de verplichting om de sociale Inspectie hiervan in kennis te stellen.

Voldoet u niet aan deze voorwaarden en wordt de onderaannemer betrapt op dergelijke illegale tewerkstelling, dan riskeert u strafsancties:  een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en een  boete van 4.800,00 tot 48.000,00 euro per betrokken werknemer.

Er is sprake van een gedoogperiode die zal aflopen op 30 mei 2024.

Hoewel het besluit dat moet voorzien wanneer de nieuwe regeling zal in werking treden nog niet gepubliceerd is, zullen verstandige aannemers deze periode  gebruiken om niet alleen hun onderaannemingsovereenkomst na te kijken, maar zich ook voorzien van een standaardlijst van op te vragen gegevens voor de onderaannemer.

Bericht geplaatst door Sven Mertens op 21/03/2024.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief