Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Arts mag geen informatie geven aan werkgever - rechtspraak

Arts mag geen informatie geven aan werkgever - rechtspraak (03/05/2013)

Een arts is gehouden aan beroepsgeheim en riskeert strafsancties indien hij dit schendt.

Een uitzondering hierop is het geval waar de arts opgeroepen wordt als getuige, of wanneer de wet hem verplicht informatie bekend te maken. (artikel 458 Strafwetboek)

In een arbeidsrelatie voorziet artikel 31 arbeidsovereenkomstenwet in een wettelijke uitzondering: de controlearts die door de werkgever wordt gestuurd verifieert de werkelijkheid en de waarschijnlijke duur van de arbeidsongeschiktheid en informeert de werkgever hieromtrent, alle andere gegevens blijven onderworpen aan zijn beroepsgeheim.

Verschillende arbeidsrechtbanken waren van oordeel dat een behandelende geneesheer evenmin zijn beroepsgeheim zou schenden wanneer hij rechtstreeks antwoordt op de vraag van de werkgever of de werknemer al dan niet arbeidsongeschikt is, zonder andere informatie vrij te geven.

Fout,  zegt het Arbeidshof te Antwerpen in een arrest van 23 november 2011. (AR 2011/AA/41)

Het principe van het beroepsgeheim raakte de openbare orde, zodat uitzonderingen strikt dienen geïnterpreteerd te worden.

Een behandelende arts die informatie bezorgt aan de werkgever gaat in de fout

Inderdaad zal de arts aan zijn patiënt een ongeschiktheidsverklaring bezorgen, waarna het aan deze werknemer is om dit al dan niet te overhandigen aan de werkgever.

In deze zaak had de correcte toepassing van de wettelijke principes verregaande gevolgen voor de werkgever.

Immers had deze werkgever een behandelende arts zover gekregen om hem een attest te bezorgen waarin hij schreef dat de langdurig zieke werknemer volgens hem definitief ongeschikt was.

Dit attest gebruikte de werkgever om de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht in te roepen.

O.m. omdat dit attest verkregen werd met schending van het beroepsgeheim, werd het als niet bewijskrachtig beschouwd, zodat de medische overmacht onbewezen bleef, de werkgever de overeenkomst had verbroken en een opzegvergoeding verschuldigd was.

Bericht geplaatst door Sven Mertens op 03/05/2013.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief