Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws De opzegtermijn loopt verder tijdens Corona werkloosheid, of toch niet ?

De opzegtermijn loopt verder tijdens Corona werkloosheid, of toch niet ? (26/05/2020)

Als een arbeidsovereenkomst wordt opgezegd door de werkgever, zijn er een aantal gevallen waarin de opzegtermijn wordt geschorst.

Deze schorsingsgevallen worden opgesomd in de arbeidsovereenkomstenwet, dit zijn o.m. ziekte, vakantie en economische werkloosheid.

Werkloosheid wegens overmacht staat niet in het lijstje zodat de opzegtermijn van werknemers die op 'coronawerkloosheid' worden geplaatst, ondertussen blijft verderlopen.

Er is nu een wetsvoorstel in behandeling, dat toch zou voorzien in een schorsing van de opzegtermijn tijdens werkloosheid omwille van corona, en dit zelfs (deels) met terugwerkende kracht.

Het voorstel zoals het een eerste maal werd aangenomen in de kamercommissie voorziet het volgende: 

  • de nieuwe regels zijn niet van toepassing op arbeidsovereenkomsten die op 5 mei 2020 reeds afgelopen waren : hiervoor blijft alles bij het oude.
  • indien de opzeg gegeven werd op 1 maart 2020 of later en nog lopende was op 5 mei 2020, zal de opzegtermijn geschorst worden door de periode van coronawerkloosheid.
  • in het geval de opzeg gegeven werd voor 1 maart 2020 en nog lopende was op 5 mei 2020, zullen de periodes van coronawerkloosheid de opzegtermijn niet schorsen, maar zal de werkgever een bijkomende vergoeding dienen te betalen aan de werknemer gelijk aan het verschil tussen het nettoloon en de netto werkloosheidsuitkering tijdens deze periode.

Op dit ogenblik zijn er bijkomende amendementen ingediend, zodat er nog even moet afgewacht worden welke regels er exact uit de bus komen.

Rekening houden met de reële mogelijkheid dat de periodes van  'coronawerkloosheid' de opzegtermijn zullen schorsen is alvast verstandig.

We houden u, zoals steeds, verder op de hoogte via onze website.

 

Bericht geplaatst door S.Mertens,V. Stroobans en K. Dekeersmaecker op 26/05/2020.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief