Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Eindelijk rond: het mobiliteitsbudget

Eindelijk rond: het mobiliteitsbudget (05/04/2019)

In ons nieuwsbericht van 8 oktober 2018 werden de nieuwe regels van het mobiliteitsbudget alvast toegelicht. 

Op 29 maart werd deze wet, die in werking getreden is op 1 maart 2019, eindelijk gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. 

Diezelfde dag werd ook een koninklijk besluit gepubliceerd, waarin enkele praktische maatregelen worden toegelicht. 

Zo kan de werkgever een lijst opmaken van alle duurzame vervoermiddelen waarop de werknemer beroep kan doen in kader van het mobiliteitsbudget. 

Verder moet de werkgever op naam van elke werknemer een mobiliteitsrekening openen.  

De mobiliteitsrekening is een gegevensbank waarin het mobiliteitsbudget geregistreerd en beheerd wordt door de werkgever, en die de werkgever toelaat:

  • per werknemer het mobiliteitsbudget toe te kennen en op te volgen,
  • het saldo te berekenen dat de werknemer niet besteed heeft aan een milieuvriendelijke bedrijfswagen of aan een duurzaam vervoersmiddel en dat één keer per jaar wordt uitbetaald.

De werknemer kan op deze manier op elk ogenblik inzage hebben in de stand van zijn mobiliteitsbudget: tot welke functiecategorie behoort hij, welk bedrag werd hem toegekend, hoeveel heeft hij reeds opgebruikt, welke vervoersmiddelen heeft hij al gebruikt,...  

Tot slot bepaalt het KB ook dat, wanneer de werknemer zijn budget overschreden heeft of wanneer hij zijn recht op een mobiliteitsbudget verliest ingevolge een functiewijziging of de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, hij het te veel gebruikte budget binnen de 30 dagen moet terugbetalen

Hoe u dit praktisch kan organiseren, wordt duidelijk toegelicht op www.mobiliteitsbudget.be

Wie de belangrijkste verschillen tussen het mobiliteitsbudget en de mobiliteitsvergoeding nog eens wil bekijken, vindt hier een overzicht.

Bericht geplaatst door Veerle Stroobants - Advocaat op 05/04/2019.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief