Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Intrekking van het rijbewijs: Daar gaat het... rijbewijs

Intrekking van het rijbewijs: Daar gaat het... rijbewijs (19/04/2012)

Het gebruik van een wagen is in onze maatschappij een evidentie.

Deze vanzelfsprekendheid komt  brutaal en vaak onverwacht ten einde bij een onmiddellijke intrekking of een verval van het recht een voertuig te besturen.

Bij een onmiddellijke intrekking wordt het rijbewijs op bevel van de procureur des konings direct na de overtreding ingehouden (meestal voor 15 dagen).

Hoewel deze intrekking in theorie geen straf is maar wel “een veiligheidsmaatregel”, zorgt het onverwacht verlies van het rijbewijs vaak voor heel wat moeilijkheden. Het is mogelijk om via de procureur des konings of een kort geding procedure het rijbewijs terug te bekomen. (er wordt rekening gehouden met professionele, persoonlijke of andere elementen).

Meestal wordt een overtreding waarbij een onmiddellijke intrekking werd bevolen of die niet met een minnelijke schikking wordt geregeld vanaf een zestal maanden na de feiten voor de politierechtbank gebracht.

De politierechter spreekt waar nodig, een rijverbod of een verval van het recht een voertuig te besturen uit, ditmaal als “straf”.

De periode van onmiddellijke intrekking wordt in mindering gebracht op het rijverbod als straf.

Bij een door de rechter uitgesproken rijverbod kunnen, mits een juiste aanpak, bepaalde modaliteiten worden bekomen die de hinder die wordt veroorzaakt door een rijverbod, milderen.

Het is mogelijk een rijbewijscategorie te behouden (evenwel niet deze van het voertuig waarmee de inbreuk gebeurde), bvb. bij inbreuk met de personenwagen is behoud van een motorrijbewijs, een vrachtwagenrijbewijs… mogelijk.

Er kan een weekend rijverbod worden bekomen waarbij de overtreder tijdens weekdagen kan blijven rijden.

De uitvoering van het rijverbod kan tot op de dag worden gepland in de tijd, zodat het kan doorgaan tijdens een vakantieperiode, of op een meest gepast moment (deze mogelijkheid bestaat niet in alle arrondissementen en is onderworpen aan voorwaarden.)

Het rijverbod uitgesproken door de rechtbank volgt in de praktijk enkele maanden na het vonnis.

Bericht geplaatst door Yves Mertens op 19/04/2012.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief