Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Office manager uitzendkantoor is handelsvertegenwoordiger - rechtspraak

Office manager uitzendkantoor is handelsvertegenwoordiger - rechtspraak (02/03/2010)

Titel IV van de arbeidsovereenkomstenwet voorziet in een aantal bepalingen die enkel toepasselijk zijn op bedienden die werken als handelsvertegenwoordiger.

Dit betreft bvb. het mogelijk recht op een uitwinningsvergoeding bij ontslag van de handelsvertegenwoordiger, als vergoeding voor het verlies van zijn cliënteel.

Een probleem stelt zich voor de werknemers die deels als handelsvertegenwoordiger werken en deels andere functies uitoefenen : kunnen deze zich immers beroepen op de wetsbepalingen die enkel gelden voor handelsvertegenwoordigers ?

Artikel 88 van de arbeidsovereenkomstenwet voorziet dat dit enkel het geval is voor de handelsvertegenwoordiger die in dienst wordt genomen om op bestendige wijze zijn beroep uit te oefenen, zelfs indien hij door de werkgever belast wordt met bijkomstig werk dat van andere aard is.

In een vonnis van 14 oktober 2008 verduidelijkt de arbeidsrechtbank te Mechelen dat de hoofdactiviteit van de werknemer niet - en zeker niet uitsluitend - wordt bepaald op grond van de tijd die de werknemer aan deze activiteit besteedt, maar ook op grond van het belang dat partijen hechten aan bepaalde opdrachten.

Op basis van deze principes kon een Office Manager van een interimkantoor, die de administratieve leiding had over het kantoor, doch daarnaast ook instond voor vertegenwoordiging bij de klanten, als handelsvertegenwoordiger worden beschouwd.

Hoewel niet kon worden vastgesteld dat de office manager het meeste tijd besteedde aan vertegenwoordiging, bleek uit de interne documenrten en richtlijnen immers wél dat de werkgever meer belang hechtte aan het werven van cliënteel en vertegenwoordiging dan aan de pure kantoororganisatie.

Het hoger beroep dat het interimkantoor aantekende tegen dit vonnis, werd afgewezen bij arrest van het Arbeidshof te Antwerpen van 1 februari 2010.

Voor meer informatie i.v.m. de arbeidsovereenkomst met een handelsvertegenwoordiger kan U ons kantoor contacteren.

Bericht geplaatst door Sven Mertens op 02/03/2010.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief