Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Reddingsstrook verplicht bij file

Reddingsstrook verplicht bij file (06/10/2020)

In een aantal Europese landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije was het al een tijdje wettelijk verplicht om bij file aan de kant te gaan om plaats te maken voor de hulpdiensten. Sinds 1 oktober 2020 geldt deze verplichting nu ook in België (artikel 9.8 Wegcode). 

De zogenaamde reddingsstrook moet spontaan gecreëerd worden van zodra er vertraagd of stapvoets verkeer is.

De bedoeling is uiteraard om aan hulpdiensten en prioritaire voertuigen een veilige doorgang te bieden.  De reddingsstrook moet er zijn, ook als er geen hulpdiensten in de buurt zijn. Zolang er file staat, moet je de reddingsstrook vrijhouden.

De verplichting bestaat op alle wegen, of het nu autosnelwegen zijn of andere wegen, zelfs binnen de bebouwde kom, van zodra er minstens twee rijstroken in dezelfde rijrichting zijn. 

Indien er filevorming is op een rijbaan bestaande uit twee rijstroken, moeten chauffeurs die zich op de linkerrijstrook bevinden zich uiterst links begeven en de bestuurders op de rechterrijstrook uiterst rechts. Wanneer er drie of meer rijstroken zijn, moet de reddingsstrook  rechts naast de linkerrijstrook ontstaan. De bestuurders op de linkerrijstrook begeven zich dus uiterst links, de bestuurders op de andere rijstroken wijken uit naar rechts. 

Belangrijk is dat zoveel mogelijk de eigen rijstrook gebruikt wordt. Het is absoluut niet de bedoeling dat bijvoorbeeld de pechstrook, het fietspad of de busbaan ingenomen worden om de reddingsstrook te creëren. 

Ook motorrijders mogen van de reddingsstrook gebruik maken, voor zover het snelheidsverschil tussen de motorrijder en het andere verkeer niet hoger is dan 20km/u en voor zover zij de strook onmiddellijk vrijmaken wanneer een prioritair voertuig nadert. 

Het niet (correct) vormen van reddingsstrook is een overtreding van de eerste graad en wordt bestraft met een geldboete van 10 euro (x8) tot 250 euro (x8). In de praktijk zal een onmiddellijke inning van 58 euro aangeboden worden.  

Bericht geplaatst door Sofie Dezittere - Yves Mertens op 06/10/2020.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief