Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Vervoer van goederen en reizigers: landcode registreren bij grensoversteek

Vervoer van goederen en reizigers: landcode registreren bij grensoversteek (11/02/2022)

Cabotage is het vervoeren van goederen of passagiers tussen twee punten in hetzelfde land door een bedrijf uit een ander land.

Om misbruik van cabotage tegen te gaan, is dit strikt gereglementeerd. Zo is er onder meer het Mobility Package, een pakket van Europese wet- en regelgeving voor het internationaal goederen- en personenvervoer.

Deze Europese wetgeving voorziet dat bestuurder van internationaal goederen- en personenvervoer vanaf 2 februari 2022 het symbool van het land dat zij binnenrijden nadat zij een grens van een lidstaat hebben overschreden, moeten registeren. Deze registratie moet gebeuren via de tachograaf, dit is het systeem dat ook instaat voor de registratie van de rij-en rusttijden.

Het invoeren van de landcode neemt voor de chauffeurs hoogstens een vijftal minuten in beslag en moet gebeuren op de eerste parkeerplaats (of het eerste station of haven) na het passeren van de grens van het land dat men is binnengereden. Professionele chauffeurs vrezen dan ook voor heel wat choas en drukte op de grensparkings.

De sanctie voor het niet-registreren of het niet correct registreren wordt door de Europese lidstaten afzonderlijk bepaald. De Belgische wetgeving voorziet voor deze inbreuk een geldboete van 440,00 euro.

Vanaf 21 augustus 2023 moet in nieuwe voertuigen verplicht een "Smart Tachograaf van de 2e generatie" ingebouwd worden. Deze toestellen registreren een grenspassage automatisch zodat hiertoe in de toekomst geen actie van de chauffeur meer vereist zal zijn.

Indien u intussen toch geconfronteerd zou worden met een sanctie voor een beweerd onjuist gebruik van de tachograaf, kan u hiervoor uiteraard terecht bij LM&DS Advocaten.

Bericht geplaatst door Sofie Dezittere op 11/02/2022.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief