Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Wijziging gerechtelijk landschap

Wijziging gerechtelijk landschap (28/07/2014)

Het einde van de vorige legislatuur werd gekenmerkt door een aantal ingrijpende wijzigingen op het vlak van justitie.

Zo werd het gerechtelijk landschap helemaal hertekend door de wet van 1 december 2013 tot hervorming van de gerechtelijke arrondissementen en tot wijziging van het gerechtelijk wetboek met het oog op een grotere mobiliteit van de leden van de rechterlijke orde (B.S. 10 december 2013).

Deze wet trad in werking op 1 april 2014.

Daarnaast en gekoppeld aan deze hertekening van het gerechtelijk landschap werden ook de bevoegdheden van o.a. de rechtbank van koophandel uitgebreid door de wet tot wijziging van het gerechtelijk wetboek en de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties met het oog op de toekenning van bevoegdheid aan de natuurlijke rechter in diverse materies (B.S. 22 mei 2014).

Deze wet trad dan weer in werking op 1 juli 2014.

De inwerkingtreding van beide nieuwe wetten heeft een aantal gevolgen wat betreft het forum voor de behandeling van uw geschil, zeker als het gaat om een geschil tussen ondernemingen, en eveneens wat betreft uw algemene voorwaarden.

Meer bepaald verdient het bijvoorbeeld de voorkeur om uw algemene voorwaarden wat betreft de bevoegdheid van de rechtbanken in geval van een geschil aan te passen als volgt: In geval van betwisting zijn enkel de rechtbanken van Antwerpen, afdeling Mechelen, dan wel de Vrederechter te Mechelen bevoegd om kennis te nemen van het geschil.

Voor meer informatie: zie link:

/_library/_files/wijziging%20gerechtelijk%20landschap.pdf

Bericht geplaatst door Tom De Smet & Senne Meeus op 28/07/2014.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief