Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Sociale verkiezingen 2020

Sociale verkiezingen 2020 (05/11/2019)

Wie meer dan 50 werknemers in dienst heeft en nog niet aan de sociale verkiezingen van 2020 gedacht heeft, kan maar beter aan de slag gaan. 

De sociale verkiezingen vinden immers plaats van 11 tot en met 24 mei 2020 en de eerste stappen moeten al gezet worden tussen 13 en 26 december 2019. 

Twijfelt u of u sociale verkiezingen moet organiseren en zo ja, hoe u te werk moet gaan, dan vindt u een hier een korte toelichting

Nieuw dit jaar is dat interimkrachten mogen stemmen. Bij vorige edities werden de interimkrachten al meegeteld voor de bepaling van de drempel en het aantal mandaten, maar nu mogen zij ook stemmen bij de gebruiker waar ze tewerkgesteld zijn op moment van de verkiezingen op voorwaarde dat zij op de kieslijsten staan uiteraard.

Mag stemmen: de interimkracht die in de periode van 1 augustus 2019 tot dag X (datum van bekendmaking van de verkiezingsdatum - dag Y) minstens 3 maanden ononderbroken - of 65 dagen in geval van onderbroken tewerkstelling - bij de gebruiker gewerkt heeft EN die in de periode tussen dag X en dag Y-13 in totaal gedurende ten minsten 26 dagen gewerkt heeft bij de gebruiker. 

Op dag X, de datum waarop de voorlopige kieslijsten bekend gemaakt moeten worden, zal de werkgever bijgevolg een inschatting moeten maken of de betrokken uitzendkracht in de daaropvolgende maanden nog binnen de onderneming zal tewerkgesteld worden. 

Eveneens een aandachtspunt bij deze sociale verkiezingen is dat u als werkgever uiteraard ook rekening moet houden met de voorschriften van de Algemene Verordening Gegevensbescherming en desgevallend aanpassingen moet maken aan het verwerkingsregister, de privacyverklaring e.d.m. Het spreekt voor zich dat u voorzichtig te werk moet gaan wanneer u vb. kieslijsten bekend maakt. 

Een algemene verkiezingskalender vindt u hier.  Speciaal voor u hebben we eveneens een kalender op maat gemaakt, dewelke u in functie van de door u gekozen verkiezingsdatum kan aanvullen en waarin alle stappen die u moet doorlopen nog eens kort zijn samengevat. 

Weet u niet zeker of u sociale verkiezingen moet organiseren of heeft u graag hulp bij de organisatie ervan, aarzel dan niet om ons te contacteren. 

Bericht geplaatst door Veerle Stroobants - Advocaat op 05/11/2019.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief