Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws De procedure sociale verkiezingen herstart vanaf 16 september 2020

De procedure sociale verkiezingen herstart vanaf 16 september 2020 (12/08/2020)

In ons bericht van 27 april 2020 lieten we u reeds weten dat de procedure voor de sociale verkiezingen 2020 geschorst werd vanaf dag X + 35. 

De nieuwe data werden aangekondigd en zijn nu ook bevestigd in het KB van 22 juli 2020: 

- de sociale verkiezingen zullen plaatsvinden van 16 tot en met 29 november 2020

- de opgeschorte verkiezingsprocedure wordt in elke onderneming hernomen op de nieuwe dag X + 36 (ten vroegste vanaf 23 september 2020)

De nieuwe globale verkiezingskalender kan u raadplegen op de website van de FOD.

Belangrijk om weten is dat u niet zomaar vrij een nieuwe verkiezingsdatum mag kiezen: indien volgens de "oude" kalender de verkiezingen zouden doorgaan op de eerste dinsdag van de kiesperiode, zal dit volgens de "nieuwe" kalender ook zo zijn. 

Indien er hierdoor echter een minder gepaste verkiezingsdatum bepaald wordt, kan binnen de ondernemingsraad of het comité een alternatieve verkiezingsdatum gekozen worden. Indien er geen ondernemingsraad of comité is, kan de werkgever dit zelf beslissen. 

Ook kan de ondernemingsraad of het comité (of de werkgever) beslissen om de uurregeling te wijzigen, echter enkel indien dit leidt tot uitbreiding van het tijdskader. 

De nieuwe datum en het nieuwe uur moet door de ondernemingsraad (of comité of bij gebreke daaraan werkgever) opgetekend worden in het formulier "bericht tot rechtzetting van bericht X na einde opschorting"  en uiterlijk op de nieuwe dag X + 29 (digitaal) worden meegedeeld en uitgehangen worden op de onderneming. 

De verkiezingsprocedure hervat bijgevolg dan ook ten vroegste op dag X + 29, zijnde vanaf 16 september tot en met 29 september, afhankelijk van de datum van de verkiezingen. 

Omdat vele werkgevers door de huidige situatie toch wensen het elektronisch stemmen in te voeren - hoewel zij hiertoe niet tijdig beslist hadden - is er ook een nieuwe wet in de maak die dit mogelijk maakt. Deze beslissing moet door de werkgever in akkoord met de representatieve organisaties genomen worden uiterlijk tegen de nieuwe dag X + 56. 

In afwachting van de publicatie van de wet, kan u het gestemde wetsvoorstel hier raadplegen

Bericht geplaatst door V.Stroobants, S.Mertens, K. De Keersmaecker op 12/08/2020.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief