Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Betaalt mijn verzekeraar de btw op advocatenfacturen?

Betaalt mijn verzekeraar de btw op advocatenfacturen? (12/05/2022)

Wanneer de prestaties van advocaten betaald worden door een rechtsbijstandsverzekeraar, dient bijzondere aandacht te worden besteed aan de afhandeling van de btw. 

Verzekeraars hebben geen recht op aftrek van btw en schuiven deze zoveel mogelijk door. 

Als een advocaat wordt aangesteld door een natuurlijke persoon of een vennootschap met een rechtsbijstandsverzekering, dan moet de advocaat zijn factuur opmaken op naam van de natuurlijke persoon of rechtspersoon die hem vrij heeft gekozen (en dus zeker niet op naam van de rechtsbijstandsverzekeraar). 

Vaak gebeurt het dat de verzekeringnemer die de rechtsbijstandsverzekering afsluit niet dezelfde persoon is als de verzekerde. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een werknemer een verkeersovertreding begaat met een bedrijfswagen. Het bedrijf is dan de verzekeringnemer en de werknemer de verzekerde. De btw-administratie heeft bepaald dat in zo’n geval met verschillende contractspartijen de verzekerde (de werknemer) beschouwd wordt als effectieve medecontractant van de advocaat. 

De advocaat dient in dat geval zijn erelonen en kosten te factureren op naam van de verzekerde. Indien deze verzekerde zelf geen recht heeft op aftrek van de btw, kan de verzekeringnemer de door de advocaat aangerekende btw geheel of gedeeltelijk in aftrek brengen. 

In ons voorbeeld zal de factuur dus uitgeschreven worden op naam van de werknemer zonder vermelding van een btw-nummer, zal de rechtsbijstandsverzekeraar de hoofdsom van de factuur betalen en de werkgever de btw. De werkgever kan de betaalde btw vervolgens recupereren via de btw-aangifte. 

Belangrijk daarbij op te merken is dat de verzekeringnemer, om het recht op aftrek te kunnen uitoefenen, een stuk dient op te stellen met de volgende vermelding: “Recht op aftrek toegestaan aan de verzekeringsnemer. Verzekerde heeft niet de hoedanigheid van belastingplichtige met recht op aftrek. Beslissing E.T.126.564/2 van 23.09.2016.”. Hieraan dient ook een afschrift te worden gehecht van de originele factuur op naam van de verzekerde. 

Op die manier kan de door de advocaat aangerekende btw dus worden afgetrokken door een andere partij dan de medecontractant van de advocaat; 

Het advies van de specialisten van de BTW-lijn vindt u hier. De beslissing van de btw-administratie kan u hier nalezen.  

Bericht geplaatst door Sofie Dezittere op 12/05/2022.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief