Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Nieuw jaar, nieuwe Wegcode

Nieuw jaar, nieuwe Wegcode (19/12/2023)

Met het nieuwe jaar in zicht, is het tijd voor verandering, moet minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, gedacht hebben. Er ligt een voorstel tot wijziging van de Wegcode (KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, BS 9 december 1975.) klaar. De nieuwe wet heet "Code van de openbare weg"  

De nieuwe code heeft veel aandacht voor zwakke weggebruikers, actieve weggebruikers volgens het kabinet van de minister. Dit is logisch. Sinds het ontstaan van de Wegcode zijn er andere visies dan pakweg 50 jaar geleden. Veel mensen laten de auto links liggen en gebruiken alternatieve vervoersmiddelen of gaan te voet. De nieuwe Code wil hier op anticiperen. Zo brengt de Code meer gelijkheid tussen de verschillende weggebruikers, daar vroeger de wagen centraal stond. 

De code is gesteund op vijf pijlers :

  1. Een beter evenwicht tussen en een rechtmatige plaats op de openbare weg voor alle weggebruikers vinden. 
  2. Actieve en duurzame mobiliteit bevorderen. 
  3. Verkeersveiligheid versterken. 
  4. Coherentie, duidelijkheid en leesbaarheid van de tekst verbeteren.
  5. Moderniseren

Vaak gaat het om een vernieuwing van reeds bestaande regels. Toch zijn er ook enkele opvallende wijzigingen. 

Binnenkort zullen fietsers en voetgangers een kruispunt diagonaal mogen oversteken waar verkeersbord 'vierkant groen voor voetgangers' staat. Tweewielers mogen traag rijdende voertuigrijen voorbij steken. Alternerend parkeren zal niet meer mogelijk zijn. Zowel bestuurder als passagier zullen beboet worden als de passagier geen gordel draagt. 

Verder zijn er ook een aantal nieuwe verkeersborden, nieuwe symbolen en zijn sommige verkeersborden in een nieuw jasje gestopt. Zo heeft de 'bakfiets' officieel een eigen symbool. 

De Raad van State moet het ontwerp nog goedkeuren. De nieuwe Code zal vermoedelijk pas van kracht worden in het najaar van 2025. Het is dus nog even afwachten. 

Ziet u door het bos de Code niet meer? U kan steeds contact opnemen met ons kantoor. De specialisten verkeersrecht zullen u met plezier verder helpen. 

Bericht geplaatst door Yves Mertens, Ellen Broothaers op 19/12/2023.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief