Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Overdracht van vakantiedagen vanaf 2024 wettelijk mogelijk

Overdracht van vakantiedagen vanaf 2024 wettelijk mogelijk (23/03/2023)

Op het einde van dit jaar viert de Europese Arbeidstijdrichtlijn zijn twintigste verjaardag. Toch is het Belgische arbeidsrecht op bepaalde punten nog steeds niet in overeenstemming met deze richtlijn.

Hieraan wordt nu tegemoetgekomen door enkele aanpassingen aan de jaarlijkse vakantieregeling voor werknemers.

Het KB van 8 februari 2023 zorgt voor 2 wijzigingen: enerzijds wordt voorzien in een regeling waarbij ziekte tijdens een vakantieperiode niet leidt tot het verlies van deze vakantiedagen, anderzijds zullen vakantiedagen eenvoudiger kunnen worden overgedragen naar het volgende jaar.

1.  Ziekte tijdens vakantieperiode
Wie momenteel ziek wordt tijdens zijn vakantie heeft pech: de vakantiedagen lopen gewoon verder door. Enkel wanneer de werknemer ziek wordt vóór de aanvang van de vakantieperiode, zullen de vakantiedagen omgezet worden in ziektedagen.  

Volgens het Europees Hof van Justitie zijn ziektedagen echter geen rustdagen en moet de mogelijkheid bestaan om deze dagen om te zetten in dagen arbeidsongeschiktheid én de ‘verloren’ vakantiedagen op een later moment alsnog op te nemen.

Deze mogelijkheid zal vanaf 2024 ook in België voorzien worden: vanaf januari 2024 zullen ziektedagen tijdens een vakantie in geen enkel geval nog beschouwd worden als vakantiedagen en kunnen deze vakantiedagen later nog opgenomen worden.

Met ziekte wordt gelijkgeschakeld :

  • Ongeval
  • Moederschapsrust,
  • Omgezette moederschapsrust (bij hospitalisatie of overlijden van de moeder),
  • Profylactisch verlof,
  • Geboorteverlof,
  • Adoptieverlof,
  • Verlof voor pleegzorg (maximum 6 dagen per jaar voor bepaalde formaliteiten en contacten),
  • (Langdurig) pleegouderverlof.

Er werden door de Koning verder geen praktische modaliteiten bepaald waardoor kan worden aangenomen dat de normale arbeidsongeschiktheidsregeling ook in dit geval van toepassing blijft. Zo zal de werknemer de werkgever onmiddellijk op de hoogte moeten brengen, een medisch attest moeten afleveren (hiervoor zou nog een model gepubliceerd worden) en kan een controlearts gestuurd worden.

2.  Wat met niet opgenomen vakantie?
In onze nieuwsbrief van 9 december 2019 kon u lezen dat wettelijke vakantiedagen volgens de Belgische regels in beginsel niet kunnen overgedragen worden naar het volgende jaar. Indien u in de onmogelijkheid verkeert om vakantiedagen op te nemen, vb. omwille van ziekte, zullen deze wel uitbetaald worden.

Hier komt vanaf 2024 verandering in, voor dit jaar blijft de huidige regeling dus nog steeds van toepassing.

Voortaan zal een werknemer die omwille van een arbeidsonderbreking zijn wettelijke vakantie niet kon opnemen in het lopende vakantiejaar, deze vakantiedagen kunnen overdragen en opnemen tot 24 maanden na dat vakantiejaar.

Een werknemer die bijvoorbeeld zijn vakantie in 2024 niet volledig opneemt, zal dus tot eind 2026 de tijd hebben om de resterende vakantiedagen op te nemen. Het vakantiegeld zelf wordt wel al in het lopende vakantiejaar uitbetaald, dus dat wijzigt niet. 

Om misbruik, zoals het opzettelijk opsparen van vakantiedagen, te voorkomen, wordt wel een beperking ingevoerd : deze regeling zal enkel van toepassing zijn in geval van een van de schorsingsgronden opgesomd onder het eerste punt.  

Heeft u hier vragen over, aarzel zeker niet ons te contacteren, wij helpen u graag verder.

 

 

Bericht geplaatst door Jonas Verhaegen & Veerle Stroobants, advocaat op 23/03/2023.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief