Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Uitsluitingen uit inkomstenverzekering schenden Antidiscriminatiewet

Uitsluitingen uit inkomstenverzekering schenden Antidiscriminatiewet (01/04/2022)

Een verzekeringspolis dekt risico's, maar zal ook welomschreven situaties uitsluiten, dit vormt een essentieel aspect van de verzekeringstechnieken.

De vrijheid van de verzekeraars om risico's uit te sluiten is echter niet onbeperkt.

Een inkomstenverzekering afgesloten ten voordele van de werknemers, voorzag een beperking in de dekking tot twee jaar voor uitkering ingevolge arbeidsongeschiktheid die voortvloeide uit psychische stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, het chronische vermoeidheidssyndroom e.d.

Deze beperking werd niet voorzien voor arbeidsongeschiktheid met een andere oorzaak.

Een werknemer stapte naar de arbeidsrechtbank, met het argument dat dit onderscheid strijdig is met de anti-discrimininatiewet.

Correct, zegt de arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen in een vonnis van 11 januari 2022.

Verzekeraars vallen onder toepassingsgebied van de anti-discriminatiewet, zij mogen geen onderscheid maken dat niet objectief en redelijkerwijze gerechtvaardigd is.

De actuele of toekomstige gezondheidstoestand vormt een door de anti-discriminatiewet beschermd criterium, onafhankelijk of men lijdt aan een lichamelijke of een psychische aandoening.

Dergelijk onderscheid kan enkel worden gemaakt indien de verzekeraar kan aantonen dat het gehanteerde onderscheidingscriterium relevant en pertinent is om de categorie verzekerden met een psychische aandoening anders te behandelen, wat echter niet het geval bleek.

De verzekeraar is dan ook gehouden om ook bij een arbeidsongeschiktheid met een psychische oorzaak die langer duurt dan 2 jaar dekking te blijven verlenen, net zoals  voor een arbeidsongeschiktheid met een fysieke oorzaak.

Tegen het vonnis werd hoger beroep aangetekend.

(Arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 22 januari 2022)

 

Bericht geplaatst door Sven Mertens en Annelien Druart - Advocaten Lm&ds op 01/04/2022.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief