Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Werkgevers moeten opleidingen digitaal registreren vanaf april.

Werkgevers moeten opleidingen digitaal registreren vanaf april. (19/01/2024)

In 2022 introduceerde 'de arbeidsdeal' het individueel opleidingsrecht voor werknemers, vanaf april 2024 volgt hieruit een registratieplicht voor de werkgevers. 

Een onderneming met 20 werknemers of meer moet vanaf 2024 vijf opleidingsdagen aanbieden.

Heeft de onderneming van 10 tot 19 werknemers dan volstaat één opleidingsdag.

De overheid lanceert voor dit opleidingsrecht nu het digitale platform 'Federal Learning Account' (FLA) via de website www.mycareer.be.

Werkgevers zijn verplicht de informatie i.v.m. de opleidingen van hun werknemers hierin te registeren, terwijl de werknemers deze gegevens hierin rechtstreeks kunnen raadplegen. 

De FLA zal naast een aantal gegevens over de werkgever ook nuttige gegevens voor elke werknemer bevatten.

Meer bepaald kan de werknemer het aantal opleidingsdagen raadplegen, uitgedrukt in dagen of uren waarop de werknemer in het lopend jaar recht heeft, het aantal reeds gevolgde opleidingsdagen (en de gevolgde opleiding), het aantal nog te volgen dagen of het aantal over te dragen naar het volgende jaar en de actuele waarde van het opleidingskrediet. 

Ten laatste binnen één maand na afloop van het kwartaal, moeten de werkgevers de gevolgde opleidingen, de basiskenmerken van de opleiding en het aantal verbonden opleidingsdagen registreren.

Bij uitdiensttreding van de werknemer dienen de FLA gegevens binnen de 30 dagen geactualiseerd te worden.

De werkgever wordt ook verantwoordelijk  om de gegevens die anderen registreren of berekenen, zoals Sigedis of een opleidingsverstrekker, te controleren en indien nodig te wijzigen of aan te vullen.

Registreert de werknemer geen e-mailadres dan rust er een informatieverplichting op de werkgever en dient hij nalatige werknemers zelf schriftelijk te informeren. 

Wat indien de werkgever deze verplichtingen niet nakomt?

Voorlopig worden er (nog) geen harde sancties voorzien voor de werkgevers. Wél wordt elk kwartaal een lijst opgesteld van werkgevers die in gebreke blijven, welke lijst gepubliceerd zal worden op de website van de FOD WASO.

De inwerkingtreding van de FLA is voorzien op 1 april 2024. Vanaf de datum van inwerkingtreding, geldt een termijn van 6 maanden om de gegevens van werknemers die reeds in dienst zijn te registreren.  

Bericht geplaatst door Sven Mertens, Jonas Verhaegen op 19/01/2024.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief