Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Nieuwe regels voor re-integratietraject en medische overmacht

Nieuwe regels voor re-integratietraject en medische overmacht (30/11/2022)

Op 11 september 2022 werd bij koninklijk besluit de codex over welzijn op het werk gewijzigd : het re-integratietraject werd losgekoppeld van de beëindiging wegens medische overmacht. 

De bedoeling is om sneller een re-integratietraject op te starten voor arbeidsongeschikte werknemers: de werkgever kan deze procedure nu opstarten vanaf 3 i.p.v. 4 maanden ongeschiktheid..

Vroeger kon het reïntegratietraject ook eindigen met een beslissing van de preventieadviseur-arbeidsarts tot definitieve arbeidsongeschiktheid, waardoor de beëindiging van de overeenkomst op basis van medische overmacht kon ingeroepen worden.

Dit is niet langer het geval.

Het nieuwe artikel 34 van de Arbeidsovereenkomstenwet bepaalt de procedure die vanaf nu gevolgd moet worden: 

  • de procedure kan pas opgestart worden na 9 maanden ononderbroken arbeidsongeschiktheid, zowel door werknemer als door werkgever via aangetekende brief gericht aan de preventieadviseur-arbeidsarts en de andere partij. 
  • De procedure moet door de preventieadviseur-arbeidsarts worden opgestart binnen 10 dagen na ontvangst van het verzoek.
  • Wanneer de procedure uitgaat van de werkgever, kan de werknemer aan de preventieadviseur-arbeidsarts vragen ook de mogelijkheid voor aangepast of ander werk te onderzoeken.
  • Indien de preventieadviseur-arbeidsarts oordeelt dat de werknemer defintief arbeidsongeschikt is om het overeengekomen werk uit te voeren, maar dat aangepast of ander werk mogelijk is, kan de werkgever ofwel een plan van aangepast werk voorleggen, ofwel in een gemotiveerd verslag toelichten waarom dergelijk aangepast of ander werk niet mogelijk is. 

De arbeidsovereenkomst kan beëindigd worden

  • wanneer de werknemer defintief arbeidsongeschikt verklaard is en geen aangepast werk gevraagd heeft (of dit niet wil uitvoeren)
  • of wanneer de werkgever het gemotiveerd verslag bezorgd heeft aan de preventieadviseur-arbeidsarts en de werknemer -
  • en er geen beroep meer mogelijk is tegen elk van bovenvermelde beslissingen.

De re-integratieprocedure wordt dus wat makkelijker toegankelijk, voor het traject richting beëindiging door medische overmacdht gebeurt het omgekeerde.

 

 

Bericht geplaatst door Veerle Stroobants & Sven Mertens - Advocaat op 30/11/2022.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief