Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Inkomstenverzekering die psychische stoornissen uitsluit is discriminerend

Inkomstenverzekering die psychische stoornissen uitsluit is discriminerend (14/12/2023)

Heel wat werknemers genieten een aanvullende inkomstenverzekering in geval van arbeidsongeschiktheid.

In de verzekersingspolissen worden de uitkeringen voor arbeidsongeschiktheden met een psychische oorzaak meestal in tijd beperkt,  terwijl deze beperking niet geldt bij ongeschiktheden ingevolge een fysisch probleem.

Een werknemer die geconfronteerd werd met een dekkingsweigering na het verstrijken van de contractueel voorziene periode van 2 jaar trok hierop naar de arbeidsrechtbank.

De arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen verklaarde  deze beperking voor ongeschiktheden met een psychische oorspong nietig, wegens schending van de anti-discriminatiewet. (zie nieuwsbericht 01.04.2022).

De verzekeraar tekende hierop beroep aan

Het Arbeidshof te Antwerpen bevestigde nu in zijn arrest van 13 december 2023 de nietigheid van de bepaling die de uitkeringen ingevolge een psychisch probleem beperkt.

De anti-discriminatiewet verbiedt immers een nadeligere behandeling wegens gezonheidstoestand, onafhankelijk wat hiervan de oorzaak is.

Gezien het vonnis van de arbeidsrechtbank heel wat stof deed opwaaien onder verzekeraars omdat de meeste polissen een gelijkaardige uitsluiting bevatten,  poneerde de verzekeraar in hoger beroep een reeks argumenten om het Hof te overtuigen dat het onderscheid redelijk en verantwoord zou zijn.

Voornamelijk de 'contractuele vrijheid' en het 'doel om de verzekeringspremies betaalbaar te houden' zouden volgens de verzekeraar het onderscheid verantwoorden.

Differentiatiemaatregelen die een ongerechtvaardigd onderscheid maken tussen begunstigden van een verzekeringsovereenkomst op basis van een beschermd criterium in de anti-discriminatiewet zijn echter per definitie niet legitiem zegt het Hof.

De stelling van de verzekeraar dat een re-integratie in het arbeidscircuit voor mensen met een psychische kwetsbaarheid een belangrijk aspect is dat bijdraagt tot hun herstel bleef onbewezen, zodat het eveneens van de hand werd gewezen.

De verzekeringsmaatschappij is dan ook gehouden tot dekking voor een ongeschiktheid met een psychische oorzaak die langer duurt dan 2 jaar, net zoals bij ongeschiktheden met een fysische oorzaak.

Gezien de meeste polissen een gelijkaardige uitsluiting bevatten heeft dit arrest in de praktijk gevolgen voor heel wat verzekeraars en gerechtigden. 

De volledige tekst van het arrest leest u hier.

Bericht geplaatst door S. Mertens & V. Stroobants, advocaten op 14/12/2023.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief