Menu 015 55 00 31 Opzegcalculator Inloggen
Home Nieuws Uitbreiding van de Belgische anti-discriminatiewetgeving

Uitbreiding van de Belgische anti-discriminatiewetgeving (06/09/2023)

Een wet van 28 juni (gepubliceerd op 20 juli) bracht de bestaande antidiscriminatiewetgeving in lijn met recente (Europese) rechtspraak, waardoor zowel de bescherming als de sanctie, aanzienlijk werd uitgebreid. 

Voor het eerst worden twee vormen van meervoudige discriminatie erkend, met name cumulatieve discriminatie (discriminatie op grond van meerdere beschermde criteria die bij elkaar worden opgeteld, maar scheidbaar blijven) en intersectionele discriminatie (discriminatie op grond van meerdere beschermde criteria die op elkaar inwerken en onscheidbaar worden). Vooral dit laatste houdt een uitbreiding in, omdat hiermee bepaalde handelingen die afzonderlijk niet discriminatoir zijn, toch in hun geheel als discriminatoir beschouwd kunnen worden, zelfs wanneer deze handelingen niet op eenzelfde beschermd criterium gebaseerd zijn. 

Daarnaast worden ook nog twee bijkomende vormen van discriminatie opgenomen in de wet : de vermeende discriminatie(wanneer een persoon vermeend wordt een beschermd criterium te bezitten) en discriminatie door associatie (discriminatie van iemand die geassocieerd wordt met een persoon met een beschermde eigenschap, maar die deze beschermde eigenschap niet zelf bezit - vb. ouder van een gehandicapt kind). Beide discriminatiegronden werden reeds erkend in de rechtspraak, maar zijn nu ook bij wet verboden. 

Wat de sancties betreft kunnen er  in geval van meervoudige dricriminatie ook meervoudige straffen opgelegd kunnen worden. Verder wordt de boete opgelegd voor discriminatie buiten de arbeidsrelatie verdrievoudigd. Tot slot kan de rechter nu ook positieve maatregelen opleggen bij een stakingsvordering. 

Het is belangrijker dan ooit om bij al uw arbeidsbetrekkingen de discriminatiewetgeving indachtig te houden. Heeft u hier vragen over, aarzel dan niet onze specialisten arbeidsrecht te contacteren

Bericht geplaatst door Veerle Stroobants & Sven Mertens - Advocaat op 06/09/2023.

Graag op de hoogte blijven en 
uitnodigingen voor onze infosessies ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief